Skip to main content

Wel of geen bruiloftverzekering afsluiten? Waar dient het voor en waar moet je nou eigenlijk op letten? Je hoort er in Nederland eigenlijk nog heel erg weinig over, terwijl je met een bruiloftverzekering tegen heel veel kosten verzekerd kunt zijn. In onderstaande blog geef ik geen advies maar deel ik alleen algemene informatie om de keuze voor jullie makkelijker en overzichtelijker te maken.

Hoe graag we ook zouden willen geloven dat een bruiloft altijd vlekkeloos verloopt, helaas is dat niet altijd het geval. Soms ontstaan er onvoorziene omstandigheden, die je helemaal niet in de hand hebt, die jullie dag behoorlijk kunnen laten wankelen. De kans is misschien heel klein, maar wat als er iets gebeurt? Of het nu een pandemie is, een leverancier die niet levert, de trouwlocatie op het laatste moment jullie bruiloft niet meer kan faciliteren of een familielid dat voor de bruiloft ziek wordt. Natuurlijk moet je uitgaan van het positieve, maar het risico loop je liever niet. Met het afsluiten van een bruiloftverzekering hoef je je hierover geen zorgen te maken om de eventuele kosten en kun je met een gerust hart toeleven naar ‘the big day’.

Wat verzekert een bruiloftverzekering?

Een bruiloft- of trouwverzekering geeft dekking voor de kosten die jullie maken als de bruiloft niet doorgaat, wordt afgebroken, wordt uitgesteld of afgelast. Maar ook als je door onverwachte omstandigheden de bruiloft eerder moet beëindigen, worden de gemaakte kosten meestal vergoed. Maar denk ook aan schade aan bruidskleding en cadeaus, deze zijn allemaal meeverzekerd (tot een bepaald bedrag natuurlijk).

In de verzekeringswereld noemen ze dit eigenlijk een evenementenverzekering, maar dan toegespitst op bruiloften.De verzekeringen zijn over het algemeen dus geldig bij beëindiging vooraf én halverwege de bruiloft. Let wel op, dit kan per verzekering verschillen. Hiervoor dien je altijd uitgebreid de voorwaarden door te lezen zodat je weet wat er wel en niet gedekt wordt.

Extra dekkingen

Naast een basisverzekering kun je vaak ook kiezen voor extra dekkingen, ook wel bekend als aanvullend verzekeren.

  • Extreme weersomstandigheden
    Trouwen jullie buiten of is een deel van jullie dag buiten gepland? Wanneer jullie dan voor deze extra dekking kiezen, dan zijn jullie verzekerd voor de onkosten van het uitstellen, onderbreken of voortijdig beëindigen van de bruiloft en het feest.
  • Ongevallen en aansprakelijkheid
    Een ongelukje zit altijd in een klein hoekje. Wanneer jullie kiezen voor deze extra dekking dan zijn zowel jullie als jullie gasten verzekerd tegen medische kosten als gevolg van een ongeval en schade aan bezittingen.
  • Annulering huwelijksreis
    Stel je nu voor dat jullie je bruiloft moeten uitstellen, dan zou dat ook kunnen betekenen dat jullie je huwelijksreis moeten annuleren. Een eventuele reis- en annuleringsverzekering dekt deze kosten niet altijd. Wanneer je deze extra dekking meeverzekerd dan worden de kosten van de huwelijksreis mee in de totale kosten voor de bruiloft verzekerd.

Bovenstaande zaken kunnen per verzekeraar verschillen. Lees daarom altijd goed de voorwaarden bij het afsluiten van een bruiloftverzekering. Dit verschilt namelijk per verzekeraar, check goed wat het beste bij jullie past.
Voor trouwen in het buitenland dienen jullie een speciale verzekering af te sluiten en zal een gewone bruiloft verzekering niet volstaan.

Wat is er niet gedekt? 

Bestaande ziektes en financiële problemen van leveranciers óf bij jullie worden door de meeste bruiloftsverzekeringen niet gedekt. Ook het uitstellen of cancelen van jullie bruiloft door een epidemie, pandemie of besmettelijke ziekte zoals het coronavirus kun je niet verhalen op de bruiloftverzekering. Dit geldt ook voor de huwelijksreis!

En last but not least is het niet iets waar je rekening mee houdt bij het plannen van jullie bruiloft, maar toch goed om te weten, dat wanneer de bruid of bruidegom niet komt opdagen of er sprake is van overspel waardoor het huwelijk afgeblazen wordt, je dan geen aanspraak kunt maken op de bruiloftverzekering.

Weet dat je soms ook aanspraak kunt doen op een andere verzekering, wanneer je geen aanspraak kunt maken op je bruiloftverzekering. Denk hierbij aan het omstoten van een glas wijn over de piano van de band en deze hierdoor kapot is. Dan kun je deze schade op zijn WA-verzekering verhalen. We zijn vaak ook al tegen heel veel dingen verzekerd, dus zeker de moeite om dit even goed uit te zoeken voordat je allerlei andere extra kosten gaat maken.

Waar kun je een bruiloftverzekering afsluiten?

Een aantal voorbeelden van verschillende verzekeraars zijn:

Wat kost een bruiloftverzekering?

Over het algemeen betaal je voor een bruiloftverzekering een eenmalig bedrag dat bestaat uit een percentage van het verzekerde bedrag. Het verzekerde bedrag is het totale bedrag dat jullie uitgeven aan de bruiloft. Daarnaast speelt natuurlijk ook mee wat je wilt verzekeren: hoe meer er gedekt wordt, hoe hoger de prijs. Een basisverzekering bij een bruiloft van €20.000,- kost bij de ene verzekering bijvoorbeeld rond de €300,- en bij de andere €360,- (incl. 21 % assurantiebelasting).

Sluit op tijd jullie bruiloftverzekering af

Denken jullie erover na om een bruiloftsverzekering af te sluiten? Wacht hier dan niet te lang mee. Het invullen en regelen van het papierwerk kan best een tijdje in beslag nemen. Een bruiloftsverzekering kun je over het algemeen tot 14 dagen voor de trouwdatum afsluiten. Het is wel verstandig om je hier al aan het begin van het plannen in te verdiepen. Dan weet je zeker dat alles tot in de puntjes geregeld is en hoef jij je geen zorgen meer te maken!

Twijfelen jullie om een weddingplanner of professionele ceremoniemeester in te huren?
Kijk hier naar de mogelijkheden en plan een vrijblijvend gesprek in zodat ik kan kijken wat ik voor jullie kan betekenen.