Skip to main content

Nadat jullie verloving een feit is, zijn er een aantal dingen je vaak zo snel mogelijk geregeld wil hebben: de foto- videograaf en de perfecte trouwlocatie. Het zoeken van de perfecte trouwlocatie is één van de belangrijkste stappen in de voorbereiding van jullie bruiloft. Omdat de trouwlocatie het decor is voor de hele dag, is het belangrijk om deze als eerste vast te leggen voordat je verder gaat met plannen en organiseren.

Ask your weddingplanner!

Je weddingplanner zal een enorme inspiratie en rechterhand zijn tijdens het hele planningsproces! Vaak is een weddingplanner al bekend met vele trouwlocaties en met de mogelijkheden voor het inrichten van een ruimte, de indeling, de tijd en de items die je nodig hebt om de locatie om te toveren naar jullie perfecte trouwlocatie. Daarnaast heeft een weddingplanner ook een groot netwerk aan leveranciers waar zij al goede ervaringen mee heeft en waar jullie gebruik van kunnen maken. Je weet dan zeker dat alles tot in de puntjes professioneel en kwalitatief goed geregeld is.

Let’s talk about budget

Daar is hij weer, het budget! En toch wel heel erg belangrijk om hier duidelijkheid in te hebben wat jullie willen uitgeven aan de trouwlocatie. De keuze van de locatie is een belangrijk onderdeel van de planning van jullie bruiloft. Nadat je deze keuze hebt gemaakt kun je pas verder gaan met de planning. Van de styling, de dagplanning en het totale plaatje, het is afhankelijk van de gekozen trouwlocatie. De locatie bepaalt dan ook voor een groot deel de sfeer, de beleving van jullie grote dag. Maar ook het budget, want het is een van de grootste kostenpost van jullie bruiloft.
Als je samen tot een bepaald budget bent gekomen en jullie eisen hebt besproken. Dan kan de zoektocht naar de perfecte trouwlocatie beginnen.

From the beginning

Stort je lekker op een Google-sessie naar geschikte trouwlocaties in de buurt. Ga lekker op de bank zitten met een lekker kopje thee erbij en struin het internet maar eens af. Wanneer we aan trouwlocaties denken dan zijn dit vaak de standaard plekken zoals: een kasteel, gemeentehuis of een kerk. Maar tegenwoordig kan eigenlijk alles. Veel gemeentes hebben speciale locaties ook toegewezen als officiële trouwlocaties. En is een trouwlocatie niet officieel door de gemeente aangewezen dan kun je hier wel een ceremoniële dienst van maken. Wat hier zo gaaf aan is, is dat je een locatie kiest die qua persoonlijkheid helemaal bij jullie past. Willen jullie trouwen op het strand, in het bos, op een weiland, in een oude schuur, in het buitenland of ergens op een industrieterrein, dan is dat allemaal mogelijk.
Misschien kun je samen op papier zetten wat jullie belangrijk vinden en welke sfeer/ beleving de locatie uit moet stralen. Waar moet jullie locatie aan voldoen? Is de bereikbaarheid belangrijk, zijn er genoeg parkeergelegenheden, mag je zelf de styling verzorgen? Hieronder vind je een link met allerlei praktische vragen die je kunt stellen wanneer je een trouwlocatie gaat bezichtigen.

>> Lees hier: Praktische vragen voor een bezichtiging aan een trouwlocatie.

Beschikbaarheid

Voor veel locaties geldt dat zij ruim een jaar van tevoren al worden geboekt voor een bruiloft. Wanneer je contact opneemt met de trouwlocatie, check dan alvast hun beschikbaarheid. Stel dat dit DE locatie voor jullie is, misschien kunnen jullie dan nog overwegen of je jullie trouwdatum aanpast of niet. Is de trouwdatum nog open dan zou ik hem altijd in optie zetten, ook al moet je nog gaan kijken! Je kunt hem daarna omzetten in definitief of je laat weten dat jullie voor een andere trouwlocatie gaan.

De ceremonie op een andere plek

Probeer het zo te regelen dat de locatie van de ceremonie niet te ver van de andere locatie af ligt. Tegenwoordig zijn er veel trouwlocaties waar zowel de ceremonie als de rest van de dag gevierd kan worden. Als je er de voorkeur aan geeft om de plek voor de ceremonie en het feest te scheiden, kies er dan voor om vervoer tussen de locaties te regelen of zorg er dan voor dat je gasten een duidelijke routebeschrijving toegestuurd krijgen zodat zij op tijd op de juiste locatie aanwezig zijn.

Waar en hoe is de bereikbaarheid?

Willen jullie per se in de buurt van jullie eigen woonplaats trouwen of maakt dat voor jullie niet uit? Wat is de afstand die jullie maximaal willen reizen? Of kiezen jullie er juist voor om in het buitenland te gaan trouwen? Hebben jullie veel affiniteit met een specifieke stad of plaats? Check dan daar eens naar trouwlocaties. Ligt jullie perfecte trouwlocatie wat verder weg, kijk dan ook goed of er in de buurt overnachtingmogelijkheden zijn. Dan kan iedereen ook lang meegenieten van jullie bruiloft. Kijk dan ook altijd hoe de bereikbaarheid van de locatie is. Is het openbaar vervoer op loopafstand of moeten jullie gasten met de auto komen omdat het anders te ver lopen is? Je kunt ook altijd een bus regelen die gasten pendelt tussen bepaalde punten waar ze opgehaald en gebracht kunnen worden.
Trouwen jullie in het buitenland dan is het natuurlijk wel zo netjes om het onderdak voor jullie gasten te regelen. Dit gaat vaak in overleg met elkaar, het ligt er natuurlijk ook aan wat de kosten zijn en wat jullie budget hiervoor is.

Wanneer je helder hebt waar jullie eisen liggen dan poppen er locaties uit die perfect bij jullie passen en kunnen jullie een afspraak gaan maken om te gaan kijken.

Exclusiviteit

Check bij de trouwlocatie of er meerdere bruiloften kunnen worden gehouden op dezelfde dag. Dit is belangrijk om te kijken welke ruimtes daadwerkelijk voor jullie beschikbaar zijn.

Mocht het zo zijn dat er nog een bruiloft is op dezelfde dag, zorg er dan voor dat je de regels kent en ga na of ze je de juiste privacy bieden. Maar wat het allerbelangrijkste is, willen jullie de trouwlocatie delen met een ander bruidspaar?

Alle trouwlocaties hebben hun schema’s en tijden, dit is extra belangrijk als er meerdere feesten op een locatie plaatsvinden. In dit geval moet je weten hoeveel tijd je hebt, omdat op veel plaatsen limieten en uren van de ruimte worden aangegeven omdat er niet genoeg ruimtes zijn. Genoeg om over na te denken en samen te beslissen wat je hiervan vindt.

Open Toptrouwlocatie Route

Je kunt ook altijd gaan kijken bij de Open Toptrouwlocatie Route. Er zijn dan verschillende trouwlocaties open zodat bruidsparen een gevoel krijgen bij hun trouwlocatie. De locatie heeft dan alles helemaal omgetoverd tot trouwlocatie zodat jullie de sfeer kunnen proeven van hoe een bruiloft eruit kan zien. Let op, dit is niet per se zoals het voor jullie hoeft te zijn. Kies voor de perfecte trouwlocatie waar jullie een klik voelen. En heel belangrijk is niet alleen de klik met de locatie maar ook met de mensen die er werken. Wanneer zij jullie dag net zo voor zich kunnen zien als jullie, dan weet je dat het goed gaat komen.

Een ervaren weddingplanner kan je helpen bij het maken van de juiste beslissingen en het vinden van de mooiste trouwlocaties. Dit scheelt je veel tijd en stress. Natuurlijk help ik je daar heel graag bij. Klik hier zodat we een vrijblijvend gesprek kunnen inplannen.

Hoe ben jij bij je trouwlocatie uitgekomen of waar houd jij rekening mee in je zoektocht? Laat het me weten in de comments!