Skip to main content

Een kijkje in het dagboek van Babs de BABS

Wil je deze blog lekker luisteren tijdens een wandeling of wanneer je met een kopje thee op de bank zit. Beluister hem dan hieronder.

‘Het is 22 september. Om 23.59 uur kijk ik op de klok. Ik vier de overgang van mijn 31e naar mijn 32e levensjaar ergens op een snelweg onder Rotterdam na een lang en bijzonder voorgesprek. Met een brede glimlach besef ik voor de zoveelste keer dat ik een gelukkig mens ben. Lange dagen achter de computer, bijzondere werktijden, emoties die pieken en dalen, vele kilometers en ik koester het allemaal. De klok verspringt en laat me vier nullen zien. Het is 23 september. En terwijl ik met zo’n 160 km p/u rechts ingehaald word en tegelijkertijd af moet remmen voor wegwerkzaamheden, vier ik mezelf. Mijn eigen weg. Ik vier mijn leven en op dit moment vooral mijn prachtige beroep.’

Sanne van Blush Weddings vertelde me dat het voor de bruidsparen die ze mag helpen vaak niet duidelijk is wat de toegevoegde waarde is van een goede ceremoniespreker is. Want, wat doet zo’n trouwambtenaar en waar betaal je nou eigenlijk voor?

Mailen, mailen en nog eens mailen

Als je de Titanic ooit gezien hebt – ik niet trouwens, maar dat terzijde – dan weet je vast dat het grootste deel van een ijsberg onder water zit. Zo is het eigenlijk ook met het werk van een trouwambtenaar. Op het moment dat jullie vol gezonde spanning aan komen lopen tijdens de ceremonie, dan zit het grootste deel van mijn werk er al op. Het merendeel van mijn tijd ben ik namelijk aan het typen. Allereerst mailtjes: kattenbelletjes naar bruidsparen die nog een hele tijd moeten wachten, afspraken voor kennismakingsgesprekken en voorgesprekken. En natuurlijk het overleg met gastsprekers, ceremoniemeesters, weddingplanners, gemeentes en muzikanten.

Ik voel me vaak een heuse regisseur. Ik houd het overzicht en zorg dat alles in de ceremonie samenkomt zoals ik het met jullie besproken heb. Zo pas ik bijvoorbeeld mijn toespraak aan op de eventuele speeches van gasten zodat er geen dubbele verhalen verteld worden. En als er livemuziek is dan vlecht ik het liefst samen met de muzikant de liedjes door de ceremonie zodat het een geheel wordt.

Ook mail ik natuurlijk met jullie, naast het voorgesprek heb ik nog enkele vragen die ik jullie graag los van elkaar stel. Dan zijn er natuurlijk nog jullie verhalenvertellers; een aantal van jullie gasten die me hun versie van het verhaal vertellen. Jullie kiezen de verhalenvertellers tijdens het voorgesprek uit en ik stuur ze mijn vragen per mail.

‘Slik! Hebben wij en onze gasten dan ineens een berg huiswerk?!’
Nee hoor, het zijn slechts enkele vragen. Je bent er niet heel lang mee bezig als je dat niet wilt. Maar aan de andere kant… je neemt alle tijd om je trouwjurk of pak uit te zoeken, de bruidstaart, styling en de locatie. Allemaal ‘buitenkant’, vergeet niet in je voorbereiding ook een stukje ‘binnenkant’ mee te nemen. Waarom trouwen jullie eigenlijk en waarom juist met hem of haar?

Photo credits: Beyond Light fotografie

Spreek ik met de afdeling burgerzaken?

Praktisch moet er ook het een en ander geregeld worden. Als jullie wettelijk trouwen dan moet ik voor één dag benoemd worden bij een gemeente. Ik ken mijn weg ondertussen in het doolhof achter de deuren van het stadhuis, dus vaak neem ik waar mogelijk het contact met de gemeente over. Zo hoeven jullie geen tussenpersoon te zijn en heb ik korte lijntjes om het allemaal goed te regelen en af te stemmen. Daar gaan vaak wat telefoontjes naar het gemeentehuis overheen.

Schatzoeken

Naast dat mailen en bellen is er zeker ook live contact. Ik schreef al over mijn nachtelijke terugreis op 22 september, het gebeurt me zeer regelmatig dat ik na een voorgesprek laat thuis ben. Tijdens die afspraak gaan we namelijk samen echt de ceremonie vormgeven en vertellen jullie mij alle heerlijke herinneringen en anekdotes die samen jullie verhaal maken. Soms is het even graven in jullie geheugen, fotoalbums of Facebook tijdlijn, maar het is vooral heel erg leuk en daar neem ik graag de tijd voor.

Er was eens …

Al dat praten, bellen en mailen geeft me allemaal heerlijke ingrediënten voor jullie ceremonie. Dit is het moment waarop ik begin met schrijven. Op een blanco pagina, met mijn notitieboekje, alle mailtjes en soms jullie social media-accounts erbij kan ik me helemaal uitleven en worden die ingrediënten een prachtig en persoonlijk gerecht.

Vieren!

Even samenvatten: als trouwambtenaar houd ik me dus niet alleen bezig met het ja-woord en het praktische deel van jullie huwelijk. Het gaat me vooral om dat persoonlijke sausje. Alle informatie, emoties, woorden, zinnen, foto’s en dromen die ik lees, voel en hoor maken voor mij een ceremonie. Ja, de ceremonie: eindelijk, daar is ‘ie!

Vandaag trek ik mijn mooiste jurk aan en sta ik met mijn aktemap, katheder – niet te verwarren met een katheter – en veel enthousiasme op jullie trouwlocatie. Een uur voor de ceremonie spreek ik de laatste dingen door met de muzikant of de persoon die de liedjes aanzet. Ik zet alles klaar voor de ceremonie, regel wat glaasjes water voor jullie – fijn voor de zenuwachtige droge keeltjes – en loop alles nog eens door met de weddingplanner of ceremoniemeester. En dan … dan is het de hoogste tijd om samen met jullie gasten de liefde te gaan vieren in de ceremonie van jullie dromen!

Photo credits: Ferdivds fotografie 

E-book

Na de ceremonie vlieg ik op mijn roze wolk naar huis. Een wolk die er in de praktijk overigens uitziet als een zwarte Suzuki Swift, maar op dat moment toch zeker voelt als soort van magische liefdesmobiel. Soms maak ik trouwens nog even een wandeling door een bos in de buurt, over het strand iets verderop of drink ik een kopje thee op een karakteristiek dorpspleintje. Even landen, van alle adrenaline en emoties die voorbijgevlogen zijn.

Is het dan klaar met het getyp?! Nee, nog niet. De meeste bruidsparen die ik mag trouwen kiezen voor een e-book van de ceremonie. Als de eerste foto’s van de fotograaf binnen zijn dan maak ik van mijn toespraak, de speeches van de gastsprekers, persoonlijke trouwbeloften en alle mailtjes van de verhalenvertellers een persoonlijk e-book. Om jullie verhaal écht te vereeuwigen of om op een regenachtige middag gewoon eens door te bladeren en terug te dromen naar jullie trouwdag.

Photo credits: Ferdivds fotografie 

Was dat het?

Vergeet ik dan nog iets? Ja, ongetwijfeld. Het zijn de kleine dingen als het laatste telefoongesprek dat we hebben vlak voor jullie trouwdag om alles nog eens door te lopen, de tips die ik je geef bij het schrijven van je trouwbelofte, het opmaken van een schaduwakte of kinderakte. Maar ook de actie die ik onderneem als blijkt dat de gemeente jullie ceremonielocatie ten onrechte afkeurt (echt gebeurd) en het kleine feestje dat we vieren als ik na vele telefoontjes naar organisaties, locaties en gemeentes, jullie toch het nieuws kan brengen dat de locatie wel goed gekeurd wordt (gelukkig ook echt gebeurd). Het delen van de emoties met een bruid als een van de getuigen ineens positief test op Covid een dag voor de bruiloft (shit!) en mijn daaropvolgende telefoontjes met de gemeente om de praktische kant en de akte te regelen. Het kwetsbare evenwicht bewaren tussen een persoonlijke en liefdevolle ceremonie én onderwerpen die voor emoties of wrijving kunnen zorgen tussen gasten. Geruststellen, meedromen, verbinden, verwonderen, rituelen bedenken, verloren trouwbeloftes zoeken, eerste hulp bij emotionele (schoon)moeders zonder zakdoekje … zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat ik al zei. Mijn werk als zelfstandig trouwambtenaar draait om veel meer dan alleen het Ja-woord. Gelukkig maar! In tegenstelling tot de Titanic – ik moet hem toch echt maar eens kijken – ben ik elke keer weer dankbaar dat er onder de oppervlakte nog zoveel meer verborgen zit!

Photo credits: Jamie de Leeuw fotografie

Babs Schuurmans is een zelfstandig trouwambtenaar in hart en nieren. Wat wil je ook, als je voornaam gelijk is aan je beroep. Ze luistert tussen woorden door en schrijft naast liefdesverhalen ook graag ansichtkaarten, briefjes op de keukentafel en boodschappenlijstjes voor de biologische weekmarkt.

Willen jullie een ceremonie die helemaal op elkaar is afgestemd. Zoek dan een weddingplanner die goede contacten heeft met trouwambtenaren. Samen kunnen zij zorgen voor dat WOW effect!