Skip to main content
Hebben jullie een weddingplanner? Dat is toch alleen voor de bruidsparen die in het hoge segment werken? Dat is toch hartstikke decadent? Ze zien ons al aankomen met een weddingplanner, hoezo kun je dat niet zelf?

 

Als je vertelt aan mensen in je omgeving dat je een weddingplanner in armen hebt genomen, kijken ze je tegenwoordig nog steeds raar aan. Veel mensen denken meteen aan Jennifer Lopez in de film The Wedding Planner. Een romantische komedie waarbij ze de rol als weddingplanner op zich heeft. Wees maar niet bang lieve bruidjes want ik ga er echt niet vandoor met jullie bruidegom! Een weddingplanner is zeker niet decadent, het is juist voor iedereen die weinig tijd heeft, niet stressbestendig is en graag de expertise van een professional in wil schakelen.

Op de een of andere manier is de rol van een weddingplanner toch nog redelijk onbekend. Vaak wordt het beschouwd als decadent, iets wat niet iedereen kan betalen. Het is erg jammer dat het zo wordt gezien, want voor elk budget is er ook een weddingplanner. Begrijp me niet verkeerd, een weddingplanner is zeker een investering in je bruiloft. Maar je kunt doordat je een weddingplanner hebt aangenomen ook heel veel besparen op geld en tijd.

Waarom een weddingplanner?

Ik vertel jullie hieronder waarom bruidsparen vaak geen weddingplanner nodig hebben, tenminste dat denken ze.

Mijn familie en/of vrienden willen ons helpen tijdens het planningsproces en willen graag ceremoniemeester zijn op de trouwdag zelf.

Ik hoor zo vaak van een bruidspaar, neem me niet kwalijk maar vaak van de bruid, dat ze eigenlijk alles liever zelf in handen heeft. Vaak wordt voor deze belangrijke taak iemand uit de familie en/of vriendenkring ingeschakeld. Het is natuurlijk ook een hele eer wanneer je hiervoor gevraagd wordt, dat je zo’n belangrijke taak mag gaan uitvoeren op deze dag. Maar in de praktijk blijkt toch vaak dat achteraf deze keuze niet de beste keuze was. Een ceremoniemeester is namelijk van groot belang om als bruidspaar optimaal te kunnen genieten en te ontspannen tijdens je trouwdag. Je kunt als persoon nog zo gestructureerd en puntje precies te werk gaan bij het plannen en het regelen van jullie bruiloft, maar het blijft wel werken met mensen en soms lastige situaties tussen bruidsparen, leveranciers en trouwlocaties.

Zoals ik al eerder zei, het is een hele eer om deze taak te mogen vervullen maar eigenlijk wil je toch ook dat zij een geweldige dag hebben! Hoe geweldig en leuk deze taak ook is, het is ontzettend hard werken en bijna iedereen die deze taak weleens heeft gehad vindt het achteraf toch jammer dat ze niet net als alle andere gasten heeft kunnen genieten. Je beleeft de bruiloft op een totaal andere manier!

Een weddingplanner is emotioneel niet betrokken bij het bruidspaar. Dat klinkt misschien heel raar, want je bouwt toch een band op met je bruidspaar? Dat is in zeker zin ook zeker zo, maar doordat een weddingplanner niet emotioneel betrokken is kan zij zich veel beter richten op wat er daadwerkelijk moet gebeuren. De toegevoegde waarde van een weddingplanner is dan ook van groot belang. Denk je nu nog steeds: ‘ Een weddingplanner, decadent?’

Een weddingplanner is echt decadent. Het past, denk ik, echt niet in ons budget.

Misschien klinkt het raar wat ik je nu ga vertellen maar juist vanuit het financieel oogpunt zou je een weddingplanner kunnen inschakelen. Een weddingplanner zorgt er niet alleen voor dat je veel tijd wint en behoorlijk wat stres wegneemt, maar ook vergelijkt een weddingplanner de prijs en kwaliteit van diverse leveranciers. Blush Weddings heeft een netwerk van leveranciers om zich heen en kan samen met het bruidspaar bekijken welke leverancier het beste bij hen past.

Weddingplanners hebben veel contact met leveranciers en locaties omdat ze vele bruiloften per jaar doen, waardoor de contacten ook persoonlijker worden. Door veel met elkaar samen te werken, kan een weddingplanner een realistisch budget bepalen. Wanneer je dat dan bij elkaar optelt kan het niet alleen veel tijd maar ook geld besparen. Dit verschil is dan vaak groter dan de kosten die betaald voor een weddingplanner. Voor elk budget kan een weddingplanner jullie bruiloft regelen. Weddingplanner, decadent hè?

Een klein voorbeeld is bijvoorbeeld wanneer een bruidspaar een low budget heeft en dan een weddingplanner inschakelen voor alleen een adviesgesprek. Dan hebben zij toch de tools & tips gekregen van een professional en kunnen zijn verder met het plannen van hun bruiloft.

Ik ben op de hoogte van alle trends want ik lees alle tijdschriften en blogs. Ik denk dat ik op mijn bruiloft wel zelf kan regelen, het zou jammer zijn als een weddingplanner alle voorpret wegneemt.

In de meeste gevallen is een huwelijk plannen voor elk bruidspaar iets nieuws. Vaak ben je zo enthousiast dat je alle tijdschriften aanschaft en elke trouwblog gaat lezen, om maar inspiratie op te doen. Ik zou dit ook zeker aanraden, want het helpt jullie enorm om een beeld te krijgen wat jullie voor ‘beleving’ neer willen zetten op jullie bruiloft. Neem dan ook zeker een kijkje naar de inspiratie die ik al voor jullie heb verzameld. Na een tijdje zie je dan ook door de bomen het bos niet meer. Er zijn talloze fotografen, videografen, locaties, trouwambtenaren, weddingstylisten enzovoorts. Hoe ga je hier een keuze uit maken, wie past het beste in jullie stijl, budget en wensen. Tijdens de voorbereidingen levert dit al zoveel stres op dat er vaak gemopperd wordt, je geen einde aan de tunnel ziet en gewoon geen beslissing kunt nemen.
Waar ben ik aan begonnen? Komt dit nog goed? Al dat geregel blijkt dan toch niet zo leuk te zijn als vaak van tevoren wordt gedacht.

Als weddingplanner zijn dit mijn kwaliteiten, dit mijn vak! Ik help jullie heel graag met keuzes maken, in contact brengen met de beste leveranciers en jullie steun en toeverlaat te zijn tijdens de hele aanloop naar jullie bruiloft toe. In plaats van dat jullie als stresskippen rondlopen, kunnen jullie gaan genieten van het proces en daardoor ook meer los kunnen laten. Geef het uit handen, heb vertrouwen in mij en SAMEN gaan we ervoor zorgen dat het jullie mooiste dag gaat worden.

De trouwlocatie heeft aangegeven dat zij alles zelf regelen, daarom is een weddingplanner overbodig.

Nou dat is toch super fijn, tenminste dat is wat je gevoel dan meteen zegt. Maar weet dat een manager en/of coördinator van een trouwlocatie zich alleen bezig houdt met het reilen en zijlen binnen hun eigen locatie. Het is niet zo dat zij tijdens jullie voorbereiding gaan begeleiden.

Wat je goed moet weten is dat zij voor de locatie werken en niet voor jullie. Oftewel locatiemanagers zijn ingehuurd door de locatie voor het coördineren en beheren van alleen de locatie (d.w.z. catering, ruimteverhuur, personeel, etc. …). Ze zullen je misschien wel helpen met je tijdsplanning, maar niet bij de opbouw of wanneer er ‘probleempjes’ zijn. Vaak werken zij ook met hun eigen leveranciers, een weddingplanner heeft een groot netwerk. Vaak hebben ze een beperkt aantal leveranciers dat ze kunnen aanbevelen in plaats van het grote netwerk van een weddingplanner.

Een manager gaat jullie niet helpen bij het maken van een draaiboek, contracten maken met andere leveranciers, het budget in de gaten houden, bij afspraken aanwezig zijn, meedenken tijdens het creatieve proces, kijken naar de juiste styling/ beleving die jullie graag willen neerzetten. Een weddingplanner doet dat wel, SAMEN met jullie! Een weddingplanner, decadent hè?

Maar alle leveranciers zijn toch hun eigen coördinator, zij hoeven toch niet aangestuurd te worden door een weddingplanner?

Een weddingplanner zorgt juist voor de flow, de finishing touch en het ontwerp. Doordat een weddingplanner zorgt voor een heldere communicatie tussen diverse partijen, loopt het evenement vaak soepel. Is er geen kapitein op het schip dan wordt de koers die het moet varen, vaak niet behaald.
Jullie investeren zoveel op deze dag, het zou enorm vervelend zijn wanneer het uiteindelijk niet is zoals jullie voor ogen hadden omdat er geen plan van aanpak ligt, de communicatie niet vloeiend verloopt en iedereen verdwaald rondloopt. Om dan nog niet te spreken over het feit dat je graag wilt dat een aantal leveranciers onzichtbaar zijn op jullie bruiloft. Wanneer bijvoorbeeld een weddingstyliste de ceremonie op gaat bouwen wil je niet dat zij met een rol container door jullie gasten heen loopt met alle spullen. Of wanneer het diner opgebouwd gaat worden, dat al het personeel loopt te sjouwen met alle spullen, zichtbaar voor jullie gasten. Een weddingplanner zorgt ervoor dat dit allemaal goed getimed wordt en zo afgestemd dat de gasten betoverd worden wanneer ze het compleet plaatje te zien krijgen.

Als je nu samen nadenkt over het grote budget wat jullie investeren in het eten en drinken voor al jullie gasten, het inhuren van een video- en fotograaf, het kiezen van live muziek tijdens de ceremonie, de zoektocht naar de beste trouwambtenaar of naar een grafisch ontwerper die jullie stationary helemaal in jullie stijl gaat ontwerpen. Waarom dan geld besparen op een weddingplanner, die alles voor jullie zal regelen en coördineren? Een weddingplanner die samen met jullie toewerkt naar een perfecte dag, die dag die jullie nooit meer gaan vergeten! Een rechterhand, een maatje, iemand met wie je kunt sparren, maar vooral ook een mensenmens die niets liever doet dan deze bijzondere dag tot een succes te maken, zodat jullie samen met een overweldigend gevoel terugkijken op deze dag.

Hopelijk kunnen jullie nu antwoord geven op de volgende vraag: Een weddingplanner, decadent?

Foto credits: Eline Nijburg